Z rynku FMCG

  • Jak prawidłowo grillować?

    Wtorek, 16 sierpnia 2016

    Lato w pełni i wiele osób spędza swój wolny czas na świeżym powietrzu. Nieodłącznym elementem wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi jest wspólne grillowanie, któremu często towarzyszą kulinarne eksperymenty. Aby móc cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami, zanim wrzucimy je na ruszt, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Czytaj więcej »

  • Carrefour Polska udostępnił klientom swoją aplikację mobilną Mój Carrefour w nowej odsłonie. Użytkownicy zyskają m.in. dostęp do programu lojalnościowego z kuponami rabatowymi, odświeżony interfejs i funkcję wyszukiwania sklepów według geolokalizacji. Czytaj więcej »

  • Tegoroczny Festiwal Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie zgromadził ponad 13 tysięcy osób. Oprócz licznych spotkań autorskich i wydarzeń kulturalnych, dużym zainteresowaniem festiwalowych gości cieszyły się również warsztaty kulinarne sokołowskiej Akademii Smaku - „Gotowanie z literaturą”. Czytaj więcej »

  • Trzynaście herbat firmy Malwa Tea zdobyło certyfikaty „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Decyzja o przyznaniu prestiżowych wyróżnień zapadła podczas XXI certyfikacji żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Czytaj więcej »

  • Firma SEGRO, wiodący właściciel, zarządca i deweloper nowoczesnych powierzchni magazynowych i produkcyjnych, zrealizowała projekt deweloperski dla Laboratorium Kosmetycznego Joanna. Budynek o powierzchni prawie 7 000 m2 zaprojektowano w formule BTS, zgodnie z potrzebami klienta oraz specyfiką branży kosmetycznej. W nowym obiekcie przechowywane są surowce potrzebne do produkcji... Czytaj więcej »

  • Zrównoważone połowy ryb i owoców morza stanowią około 10,5 proc. całości. Reszta zasobów jest przeławiana i nadmiernie eksploatowana. Certyfikat dla łowiska oznacza, że tamtejsze połowy mają możliwie jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Konsumenci są też w stanie prześledzić, z jakiego źródła ryby pochodzą. Za tak gwarancję jakości Polacy są skłonni... Czytaj więcej »

  • Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i Wook, zapowiada kontynuację strategii przejęć zarówno lokali dających szansę na budowę sieci, jak i pojedynczych, o ile mają szczególne znaczenie dla lokalnego rynku. W kręgu zainteresowań spółki znajdują się m.in. marki Meta Seta Galareta, Meta Disco oraz Funky Jim. Jak zapowiada Sylwester Cacek, prezes zarządu,... Czytaj więcej »

  • Co czwarty Polak przyznaje się, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się mu wyrzucić jedzenie. Najczęściej do kosza trafiają owoce, warzywa, pieczywo oraz resztki z posiłków - wynika z najnowszego sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej. Czytaj więcej »

  • Tyskie już szesnasty raz jest organizatorem największej piwnej biesiady w Polsce. Tegoroczny Beerfest odbędzie się pod hasłem „Biesiadujmy po naszymu” 26 – 28.08 w Parku Śląskim w Chorzowie. Na scenach zaprezentują się m.in. Miuosch, L.U.C, Elektryczne Gitary, Vavamuffin, Piersi, Gooral oraz Grubson. Beerfest będzie wsparty silną kampanią w mediach a już teraz, fani... Czytaj więcej »

  • Według danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK w skali roku polskie gospodarstwa domowe przeznaczają na zakup ryb świeżych ponad 1,4 miliarda złotych. W porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku kwota ta wzrosła o ponad 6 proc. W podobnym tempie rośnie wolumen zakupów tej kategorii. W ciągu ostatnich 12 miesięcy osiągnął on poziom 66,5 mln ton. Czytaj więcej »

  • We wtorek w wielu miastach w kraju NSZZ „Solidarność" przeprowadził skoordynowaną akcję zbierania podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele. By projekt trafił pod obrady parlamentu, trzeba zebrać 100 tys. podpisów. Akcja potrwa do końca miesiąca. Czytaj więcej »

  • Jeszcze kilka lat temu produkcja oleju palmowego wzbudzała olbrzymie kontrowersje. Obecnie coraz więcej firm wspiera jego zrównoważoną produkcję. Ta potężna zmiana dobrze obrazuje światowy trend do podejmowania odpowiedzialnych, proekologicznych decyzji przez producentów żywności. Czytaj więcej »

  • Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – przekonuje przyrodnik Katarzyna Dytrych. Tylko w Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4 tys. odmian warzyw. Ocenia się, że co trzecia łyżka spożywanego przez nas jedzenia zależy właśnie od procesu zapylania. W 2015 roku wartość produkcji rolnej w Polsce byłaby o ponad 4 mld zł niższa, gdyby zapylanie... Czytaj więcej »

  • Czas ma kluczowe znaczenie dla jakości w przypadku dostaw produktów spożywczych. Dlatego firmy logistyczne inwestują w inteligentne systemy, które pozwalają im skrócić czas potrzebny na dostarczenie towaru czy rozpakowanie transportu. Dzięki temu możliwe jest także obniżenie kosztów. QSL Polska wdraża na krajowym rynku rozwiązanie, które sprawdziło się w dostawach w Niemczech. Czytaj więcej »

  • Ponad 30 proc. produktów żywnościowych eksportowanych w ramach UE napotyka bariery handlowe. Zjawisko protekcjonizmu mimo wspólnego unijnego rynku nasila się. – Bezpodstawne czy niesprawiedliwe oskarżenia pod adresem danego producenta mogą spowodować, że straci on rynek i odbiorców. Dlatego potrzebna jest szybsza reakcja ze strony Komisji Europejskiej – podkreśla dyrektor... Czytaj więcej »

  • Mastercard podnosi limit cashback do 500 zł

    Poniedziałek, 08 sierpnia 2016

    W punktach świadczących usługę Płać kartą i wypłacaj, przy płatności kartą za zakupy będzie możliwa wypłata ze sklepowej kasy kwoty do 500 zł. Oznacza to podniesienie limitu wypłaty w ramach usługi o 200 zł w stosunku do dotychczasowej oferty. Czytaj więcej »

  • Sukces marki PreVital na Facebooku

    Poniedziałek, 08 sierpnia 2016

    PreVital, marka oferująca szeroką gamę pełnoporcjowych karm dla kotów należy do lidera w sprzedaży karmy dla psów i kotów, międzynarodowej firmy Partner in Pet Food. Czytaj więcej »

  • Sok owocowy = sok 100%

    Poniedziałek, 08 sierpnia 2016

    Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych. Czytaj więcej »

  • Synergy Group, wiodąca globalna firma alkoholowa oraz Stock Spirits Group, jeden z największych producentów markowych alkoholi w Europie Środkowo-Wschodniej, ogłosiły zawarcie umowy dystrybucyjnej dla produktów segmentu Super Premium pod marką Beluga. Zgodnie z zawartą umową Stock Polska od lipca 2016 stał się wyłącznym dystrybutorem na terytorium Polski, produkowanej przez... Czytaj więcej »

  • Sklepy będą miały nowe obowiązki – mają przekazywać żywność o bliskim terminie przydatności organizacjom pożytku publicznego. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą kary. Celem nowych przepisów, nad którymi pracuje Senat, jest ograniczenie marnowania żywności. A problem jest duży, bo rocznie wyrzucamy do śmieci około 9 mln ton jedzenia. Czytaj więcej »

  • Już 11. października br. odbędzie się po raz pierwszy Dzień Własnego Biznesu – międzynarodowe wydarzenie stanowiące wyjątkową okazję do promocji własnej działalności i pozyskania nowych klientów. Organizatorem akcji w Polsce jest sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry. Czytaj więcej »

  • Kiełki brokułów zawierają wyjątkowo dużo sulforafanu, czyli substancji, której do tej pory przypisywano między innymi działanie antynowotworowe. Zdaniem badaczy wyciąg z kiełków niweluje również zaburzenia autystyczne i znacznie poprawia zachowanie oraz komunikację werbalną chorych. Sulforafan występuje też w kalafiorze i kapuście, ale jego zawartość w kiełkach jest... Czytaj więcej »

  • Zespół z pasją, browar z czterowiekową tradycją, historyczny scenariusz, szczypta nowoczesnych technologii oraz niepowtarzalna atmosfera letniej nocy. W ten sposób powstaje „Browar nocą”, czyli fabularne zwiedzanie Tyskich Browarów Książęcych, które można zobaczyć tylko w sierpniu i tylko po zmierzchu. Czytaj więcej »

  • Popularność lodów Kaktus bije na głowę pozostałe zimne przekąski. Znane lody na patyku z zieloną polewką wywodzą się z Niemiec. W Polsce w sklepowych lodówkach pojawiły się po raz w pierwszy w 1994 roku. Po ponad 20 lat Kaktus stał się jednym z najpopularniejszych lodów. Jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. W tym roku Nestlé planuje sprzedać aż 44 mln... Czytaj więcej »

  • W sierpniu Lech Browary Wielkopolski już po raz dziewiąty otwierają swe bramy po zmroku. Przez cztery letnie weekendy browar zamieni się w wehikuł czasu, który przeniesie zwiedzających do nocnego kabaretu z lat 20. ubiegłego wieku. W podróż tę poprowadzi ich piwowar z Browaru Huggera. Czytaj więcej »

  • Producenci napojów zacierają ręce. Napoje funkcjonalne, głównie popularne energetyki i izotoniki, to dynamicznie rosnące kategorie rynku spożywczego. Branża liczy na dalsze wzrosty sprzedaży – napędza je chociażby moda na aktywność fizyczną. Pewnym zagrożeniem mogą się okazać regulacje prawne zwiększające opłaty za pobór wody. Producenci napojów oczekują na ostateczny... Czytaj więcej »

  • W dniach 6-7 sierpnia odbędzie się I Festiwal Polskiej Żywności – Z Gruntu Polska. Organizatorem wydarzenia, którego celem jest promowanie polskich płodów rolnych i krajowej żywności jest OPZZ Rolników i Organizacji Rolniczych. Festiwal otworzą m.in. Minister Rolnictwa Krzysztof Jurgiel, Wicepremier Mateusz Morawiecki, Minister Energii Krzysztof Tchórzewski, Szef Komitetu Stałego... Czytaj więcej »

  • Już tylko zła pogoda może przeszkodzić Nestlé w osiągnięciu rekordowych wyników w segmencie lodów. Koncern do końca lipca wypełnił 85% zaplanowanego na ten rok w Polsce celu biznesowego, a w fabryce w Namysłowie produkowanych jest nawet 1,5 mln sztuk lodów dziennie! Czytaj więcej »

  • W ramach akcji ekologicznej „Naturze się należy” Delikatesy Centrum oraz marka piwa Kasztelan zachęcają konsumentów do dbałości o środowisko naturalne poprzez wspieranie recyclingu opakowań szklanych i odnoszenie szklanych butelek zwrotnych do sklepów. Czytaj więcej »

  • Ranking internetowych sklepów spożywczych przygotowany przez portal TotalMoney.pl jednoznacznie wyłonił laureata. Pierwsze miejsce wśród największych supermarketów online zajęło Frisco.pl, w którym za koszyk 35 najpopularniejszych produktów zapłacimy od 23 do 80 zł mniej niż w innych sklepach. W ogólnej ocenie zestawienia uwzględniono 3 główne czynniki: całkowity koszt... Czytaj więcej »

więcej artykułów